TAKIM YILDIZLAR (AKREP)

 

#Akreptakımyıldızları

Klasik mitolojik efsanede Akrep, Orion'un saygı duyulan katiliydi; gücünün o kadar büyük olduğunu ve dünyanın en kudretli yaratıklarına karşı yenilmez olduğunu söyleyerek övünen güçlü bir savaşçıydı. Orion'un savunmasızlığı, alçakgönüllü ama ölümcül Akrep tarafından kanıtlandı. Scorpius(Akrep), tutulum üzerinde Orion(Avcı) takımyıldızı ile tam zıt yönde bulunur. Biri doğarken diğeri batmaktadır. Orion, deniz tanrısı Poseidon’un ölümlü bir kadından olan oğludur. Orion çok güçlü bir avcıdır. Ancak, normal insanlar gibi o da ölümlüdür. Orion’a ölümü getiren Scorpius(Akrep) olmuştur. Mite göre ; Orion, av tanrıçası Artemis’e aşıktır ve tanrıçayı sürekli rahatsız etmektedir. Tanrıça Artemis’i zorla elde etmeye çalışmıştır. Başka bir anlatımda ise ,Orion’un kusursuz av yeteneği onun başını derde sokmuştur. Orion bu yeteneğiyle çok fazla övünür ve yeryüzündeki tüm hayvanları avlayarak öldürebileceğini söyler. Orion’nun bu kadar ileri gitmesi tanrıça Artemis’i kızdırır. Bazı mitolojik metinlerde ise Orion’un kibirli davranışlarına tepki gösteren tanrıçanın, yer tanrıçası Gaia olduğu söylenmektedir.Tanrıça Artemis Orion’u davranışlarından dolayı cezalandırmak amacıyla bir akrep gönderir. Akrep görevini başarıyla yapar ve Orion’u öldürür. Daha sonra iki ezeli düşman, Scorpius ve Orion, gökyüzünde birbirlerine zıt konumlarda yerlerini almışlardır.Aslında hikaye  burada bitmez. Ophiuchus un iyileştirme yeteneğini kullanarak Orion’u tekrar hayata döndürmüştür. Gökyüzünde Ophiuchus, akrebi topuklarının altında ezerken görünür. Akrep, Ophiuchus’un ayağının altında batarken, Orion’un gökyüzünde tekrar doğmaya başladığına inanılır.

Hıristiyanlık Dönemi'nden önceki yüzyıllar boyunca Akrep, şu anda Terazi'ye atfedilen alan üzerinde uzanan pençeleri ( şela ) ile burçların en büyüğüydü . Bu, zodyakın yalnızca altı büyük takımyıldızı içerdiği ve Akrep'in de bunlardan biri olduğu yönünde bir argüman olarak kabul edildi. Aratus yaratıktan 'Büyük Canavar' ve 'Büyük İşaret' olarak söz etti ve her ikisi de onun büyüklüğünün üstünlüğünü kabul etti. Yıldızların gruplanmasının sembolik olarak seçimini etkilemiş olabileceği düşünülüyor; çünkü bir akrebin kuyruğuna benzerlik varken, Terazi (Pençeler) ve Akrep birlikte Akrep'e daha çok benziyor.

Akrep takım yıldızı , Mezopotamya'da karanlığın ve dayanıklılığın sembolü olarak görüldüğü çok eski bir geçmişe sahiptir. Sonbaharın bir amblemi olan bu sembol, M.Ö. 12. yüzyılda Babil sınır taşlarında bulunur ve daha sonra Fırat Nehri üzerinde yaşayanlar için sonbahar ekinoksundan sonra Güneş'in gücünün azalmasının simgesi haline gelir ve o zamanlar yıldızların içinde yer alır. Onun kötü niyetli etkisi, Aratus'tan alınan şu pasajda görüldüğü gibi, yükselişine eşlik eden fırtınalı havalarda ve  karanlıkta açıkça görülüyordu

*Güneş pruvayı kavurduğunda, denizde fırtınaya maruz kalan, artık geceye güvenmeyin, akşam kıyıya çıkın. O mevsimin ve o ayın gecenin sonunda Akrep burcunun doğuşu sana bir işaret olsun.

Bu takımyıldızdaki yıldızların doğasıyla ilgili olarak Ptolemy şöyle yazıyor:

Akrep burcundaki parlak yıldızlar, Mars'la aynı şekilde ve bir dereceye kadar Satürn'le aynı şekilde hareket eder; Akrep in bedeninde üçü, ortadaki sarımsı kahverengi ve oldukça parlaktır ve #Antares olarak adlandırılır, Mars ile aynı ve bir dereceye kadar   Jüpiterdir.Bir kadirden büyük kırmızı bir yıldız olan Antares , gökyüzündeki en kolay tanımlanabilir yıldızlardan biridir. Bu isim, Mars'a 'benzer' veya 'rakibi' anlamına gelir, çünkü her ikisi de benzer renk ve parlaklığa sahiptir ve ayrıca - Akrep, Mars tarafından yönetildiğinden - her ikisi de bu takımyıldızın yöneticileri ve koruyucularıdır. 'Akrep in  Kalbi' veya 'Ateş Yıldızı' olarak da bilinir .Mısır'da İsis'in ve asıl görevi ölülerin ruhlarını korumak olan akrep-tanrıça Selket'in sembolü olarak kabul edilmiştir; antik Fırat astronomisinde 'Tohumun Efendisi', 'Refahın Yaratıcısı', 'Kral' ve 'Şehvetli Kral' gibi unvanlarla biliniyordu. MÖ 3. bin yılda Antares, İran'ın Dört Kraliyet Yıldızından biriydi,  'Batı'nın Gözcüsü'ydü ve Akrep'in sonbahar ekinoksuyla sembolik önemini ve batı yönü ile Güneş'in kaybı arasındaki ilişkiyi uygun bir şekilde yansıtıyordu.Bununla ilgili olarak, birçok erken Yunan tapınaklarının , ekinokstaki Antares'in doğuşu veya batışına yönelik olduğu bilinmektedir.Mars ve Jüpiter'in etkisine benzetilen bir Kraliyet yıldızı olan Antares, aşırı başarı, iyi şans, tehlike ve kötü niyeti anlatır astrolojide.Açıkçası  büyük bir güç potansiyeline işaret eder, ancak bu, dürüstlük veya bilgelik olmadan sadece 'irade gücü' olduğunda, yıkım tehdidini taşır.Lilly, bunun kendi inatçılığıyla kendine zarar veren, aceleci, inatçı bir kişiyi gösterebileceği konusuna değinir.Aynı zamanda otoritelerce  genellikle büyük şeref ve başarı ile ilerlemeye işaret eder, ancak her zaman onun acımasız enerjilerine kurban olunmaması hususuda yer alır. Güneşle bu yıldıza yönelik Lilly şöyle yazıyor:Kişi dikkatli olursa ve askerler tarafından aldatılmazsa pek çok onur kazanır. Çoğu zaman yüksek ateşe ya da şiddet içeren bir eyleme neden olur ve sağ göze zarar verir.

Ay' la kavuşumda şunları yazıyor:

Kişiye bir tür korku ve düşmanlığı da getiren belli bir saygınlık verir; Düşmanlarını aldatarak veya attan düşerek hayatını tehlikeye atar, Annesinin veya karısının ölümüne sebep vererek veya çok büyük bir hastalığa işaret eder.

Asc de de kişi  askerlerle, din adamlarıyla ya da her ikisiyle birlikte olmaktan  hoşlanır; onların tanışıklığı ona şeref kazandırabilir ama pek az fayda sağlayabilir; çünkü silah kullanma konusunda çok para harcayacak ve buna çok yatkın olacaktır; bu nedenle neşeli veya dindar kişiler tarafından veya bunlar arasında askeri komuta sahibi olabilir veya denizde denizciler arasında otoriteye sahip olabilir ve bu nedenle çok kıskanılabilir.

Graffias("pençeler"), Akrep ve Terazi arasındaki takımyıldızlarda bulunan birkaç yıldızın geleneksel adıdır )Akrep'in başında yer alan ve leylak rengiyle parlayan üçlü bir yıldızdır. İsmi, yengeç kelimesinden gelmektedir; bu iki canlı için kullanılan terim, ilk kültürlerde neredeyse birbirinin yerine kullanılırdı.. Bazı listelerde Akrab, Frons Scorpii veya 'Alın Tacı' olarak da geçmektedir .Batlamyus'a göre Mars ve Satürn niteliğindedir ve Robson tarafından 'aşırı kötülük, merhametsizlik, şeytanilik, iticilik, kötü niyetlilik, hırsızlık, suç, veba ve bulaşıcı hastalıklara' neden olduğu belirtilmektedir.Antares gibi o da büyük şeref ve güç bahşetmeye muktedirdir, ancak ruhu  kolaylıkla bozulabilir, kötüye kullanılabilir ve bunlara tehlike ve şiddet eşlik edebilir.Ebertin ve Hoffman, yıldızın, özellikle gizli nitelikteki şeyler üzerinde araştırma yapma yeteneği verdiğine inanıldığını iddia ediyor, ancak Graffias köşeli olduğunda ve Mars, Satürn veya Mars tarafından eşlik edildiğinde, sıradan haritalarda kitlesel yıkımın bir göstergesi olduğuna dair uyarıda bulunuyorlardı.

Sağ pençenin yakınındaki 2. büyüklükteki bir yıldız olan Isidis'e de Mars ve Satürn gibi bir doğa atfedilir. Bu yıldız, Antares ve Graffias ile aynı yıkıcı nitelikleri taşıyor.Hapis ,utanç, rezalet ve saldırılarla ilişkilendirilir. Başarı  kapasitesi vardır ama buna bencillik,kıskançlık, şiddet, hastalık ve aile içi uyumsuzluklarda görülür.Tutkular güçlüdür ve karşı cinsle bağlantılı olarak sorun yaşama eğilimi vardır, ancak bu yıldız, organizasyon yeteneğine sahip kurnaz bir zihne işaret eder. Eğer bu yıldız yüksek bir makama yükselirse, daha sonra rezil olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Akrep'in iğnesindeki yıldızlar, körlüğe ve gözlerde yaralanmalara yol açmasıyla ünlüdür, ancak Dorotheus ayrıca Akrep'in yüzündeki ve gözlerindeki yıldızların, Ay kavuşumu ve kötücül görünümdeyken körlüğe neden olacağını da ekler.

Bunların arasında Lesath, adı Arapça Al Las'ah , 'Sting' kelimesinden türeyen 2. büyüklükte bir yıldızdır. Doğası Merkür ve Mars'tır; hızlı bir zihin, keskin bir zeka ve sözlü saldırı kapasitesi ile bir ilişki olduğunu düşünülür. Geleneksel olarak talihsiz ve şanssız bir yıldızdır; tehlike, şiddet, ahlaksızlık ve zehirlerle bağlantısı olduğu söylenir.Ancak Ebertin ve Hoffman şunu belirtiyor: 'Eğer faydalı bir yıldız cismi ile ilişkilendirilirse ve doğru yöne kanalize edilirse, Mars doğasıyla ilişkili enerjinin belirgin başarılara yol açması ihtimali vardır.

Aculeus ve Acumen , Akrep'in iğnesindeki ikiz bulutsulardır ve her ikisi de Mars ve Ay'ın doğasına benzetilmektedir. Çoğu benzer grup gibi onlar da körlük (fiziksel, duygusal ve psikolojik) hastalık konusunda belirgin bir üne sahiptirler. Konumlarının sembolü , hem mağdur hem de faili olarak saldırı eğilimini gösterir.

Akrep büyük ve genişleyen bir takımyıldızdır ve gökyüzündeki en parlak 15. yıldız olan Antares kolayca görülmektedir.Görüntülemek için en iyi zaman Temmuz ayında akşam 21.00 civarıdır. Akrep güneye doğru alçaktadır; birbirini takip eden dört yıldız bir akrep başının izini sürer ve Antares solda aşağıdadır. Yıldızlar daha sonra kıvrılarak iğneyi oluşturan bir kümede sona erer.Güneş, 23 ve 24 Kasım civarında Isidis ve Graffias'ın önünden geçerken ,1 Aralık civarında Antares-Lesath 16 Aralık - Aculeus 17 Aralık ve Acumens 20 Aralık Güneş ile kavuşur.

Abit yıldızlar Eğitim notlarımdır

#karmaastrologsemraüre

#akreptakımyıldızı

#Sabityıldızlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KHAMBALİK AKREP BURCUNDA DOLUNAY 27 NİSAN 2021

KALBİN ATEŞİ VESTA

PAGANLAR VE ŞAMANLAR